gyermekláncfű-Taraxacum officinale

 



 

A Gyermekláncfű jellemzői

A fészkesvirágzatúak családjába tartozik, mindenhol megélő, elterjedt évelő növény. Élénksárga virágzata koratavasztól tőkocsányon virít. Üde zöld levelei jellegzetesen fogazottak. Hatóanyag tartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. Fantasztikus alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti "ejtőernyős" magjait a szél, kihajt. A növény ősszel másodvirágzó.

 

Herbája: levelei, virágos szára, gyökere

 

Gyűjtés: Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, virágzás idején a virágos szárát. Szárát csak nyersen fogyasszuk, mert szárítás esetén a tejnedvet elveszíti. Meglehetősen keserű.

 

A növény hatóanyagai: A gyermekláncfű szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint, szaponint, B2 vitamint, C-vitamint, konint (ingerület átvivő anyag) tartalmaz.

 

Gyermekláncfű levél és gyökér teák a webáruházban>>>

 

A Gyermekláncfű gyógyhatásai és felhasználása

A gyermekláncfű gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő, emésztést javító, epehajtó, májvédő, vizelethajtó, vértisztító hatású gyógynövény.

 

Belsőlege alkalmazása:

Belsőleg leveléből vagy gyökeréből készült teáját alkalmazhatjuk, de nyersen is fogyaszthatjuk.

 

A gyermekláncfű keserű anyagai serkentik az emésztést, így teája kiváló étvágygerjesztő és emésztésjavító.

 

Kutatások igazolták, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatásúak. Támogatja a máj méregtelenítő munkáját, serkenti az epetermelést, csökkenti az epevezetékben fellépő gyulladást.

 

Zsenge szárát, levelét nyersen salátákba téve is fogyaszthatjuk. Nyersen nagyon hatékony méregtelenítő és gyulladáscsökkentő.

 

Teája vizelethajtó és vértisztító, mivel fokozza a máj és a vesék aktivitását. Vértisztító hatását kihasználhatjuk bőrviszketés, kiütések, esetleg köszvény és reuma esetén is. Méregtelenítéshez mindenképpen jó választás, a méregtelenítő gyógyteánkba érdemes gyermekláncfű levelet vagy gyökeret is tenni.

 

Cukorbetegek számára kiváló a teája, mivel segíti a hasnyálmirigy működését.

 

Külsőleges alkalmazása:

Reumás panaszok, fájó ízületek esetén borogatásként alkalmazhatjuk főzetét.

 

A nők az arc lemosásával szépségápoló szerként is használhatják, főként a zsíros, pattanásos bőr kezelhető vele eredményesen. Tejnedve szeplők, májfoltok kifakítására is használatos.

 

Szembetegségre is kiváló borogató szer, csökkenti a viszketést, a vörösséget, lehúzza a gyulladást.

 

Nyelv és szájüregi rák esetén nyersen fogyasztva nagyon hatékony rákellenes hatású.

Elkészítése, fogyasztása

 

Gyermekláncfű levél tea: 1 evőkanál levelet 2 dl vízzel leforrázunk, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Keserű anyagaiban van a lényeg, ezért lehetőleg ne ízesítsük! Napi 2 bögrével fogyasszuk.

 

Gyermekláncfű gyökér tea: 1 teáskanálnyi gyermekláncfüvet 2 dl vízben felforralunk, 1 percig főzzük, 15 perc múlva leszűrjük. Kúraszerűen 4- 6 hétig fogyasszuk napi 2 csészével. Ne édesítsük, bármennyire keserű is!

 

Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk 0,5 liter vízbe, forraljunk fel, és főzzünk 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó, sajgó ízületre.

Előző bejegyzés Következő bejegyzés