orvosi ziliz-Althaea officinalis

 



(Régies vagy egyéb ismert nevei: fehérmályva, mahola, mázola)

 

Mályvafélék – Malvaceae

 

Az orvosi ziliz évelő növény, melynek gyökere fehér, húsos és vastag, kívül pedig sárgásszürke réteg borítja. Egy tőből több fél- vagy másfél méter magas, szürkészöld színű, puhán molyhos szár indul ki. A szár kerek, ágas, felső része fűnemű, alsórésze kissé fás. Levelei nyelesek, szintén fehéren molyhosak, puha bársonyos tapintatúak. A levéllemez 6-7 cm hosszú és 4-5 cm széles, a levél nyele valamivel rövidebb, mint a lemeze. A fiatal levelek majdnem tojás alakúak, az idősebbek szív idomúak, 3-5 karéjúak, az alsók 5, a felsők 3 karéjúak, a végső karéj kinyúlik.

 

A levél széle kétszeresen fűrészes. Virágai a levelek hónaljában csomósán állnak. A virágnak kettős zöld bársonyosan szőrös kelyhe van. A virág pártája halovány rózsa, vagy fehér színű, 5 sziromból áll, melyek 2 cm hosszúak, felül szélesek, kikanyarítottak, befelé keskenyedők. A pártán belül a sötétpiros, mintegy bokrétát képező porzókat látni, melyek száma sok, alsó részük csővé nőtt össze melyből fent 15-18 fonalas bibe áll ki. A magház papsajthoz hasonló, lapos, korong idomú, mely sok cikkre felvan osztva, minden cikkben egy-egy magot érlel.

 

Előfordulása:

A ziliz az ország északi részének kivételével az egész országban található. Terem termékeny, nyirkos talajon, leginkább szereti a nyirkos, gyengén sós réteket. Az Alföldön a Duna és Tisza árterein, azonkívül árkok partján, nedves réteken, kerítések mellett stb. nő. Németországban, Franciaországban, Belgiumban, továbbá Dél-Szibériában és Ázsia nyugati részein. Ezenkívül meghonosodott Észak- Amerikában és Ausztráliában. Termesztésével pedig leginkább Nümbergben és Schweinfurtban foglalkoztak, innen kerül a legtöbb zilizgyökér a kereskedelembe.

 

A ziliz minden része, de leginkább a gyökere, sok nyálkát tartalmaz. Ezért használják a gyógyászatban a szárított gyökerét mellbaj és köhögés ellen, teát főznek belőle. A zilizgyökérből czukorkát és pilulákat, továbbá a zilizpasztát is készítik, mely köhögés ellen szolgál. Gyökerét radix althaeae, a szárított leveleit folia althaeae és a szárított virágait flores althaeae név alatt árulják, utóbbi kettőt ritkábban. Miután főleg a gyökere keresett cikk, azért már régóta termesztik a zilizt. A ziliz jó erőben lévő, tele vény es talajt kíván, legjobban díszlik az agyagos homokföldön, kissé nyirkos fekvés mellett. Magról nevelik és 50-60 cm.-nyire ültetik egymástól. 2-3 év múlva ásható a gyökere. Közte más növényt is termeszthetünk.

 

Hatóanyaga:

Nyálka, keményítő, nádcukor, pektin, zsírolaj, továbbá asparagin. Ez azonban a nem teljesen száraz gyökérben a gyökér állása közben felbomlik s ekkor a főzete kellemetlen szagú, vajsavat tartalmaz.

 

Szedése:

A ziliz virágait július és augusztus havában szedik és ponyván a napon gyorsan megszárítják. Leveleit közvetlenül virágzás előtt szokás szedni és szintén gondosan szárítják. Levele szárítva összegöngyölődik és szürkészöld színű, vastag bársonyos tapintató, érintésre könnyen törik, ezért nem zsákba, hanem ládába csomagolandó. 7 kiló frissből lesz 1 kiló száraz levél.

 

Legkeresettebb azonban a ziliz gyökere. A gyökeret legjobb késő ősszel kiásni (vagy kora tavasszal), mikor a legtöbb hatóanyagot tartalmazzák. A két- és több éves tőnek gyökerét kell kiásni, mert ezek már vastagok. Szárításra úgy a vastag főgyökereket, valamint a vékonyabb oldalgyökereket is használják. Gyökeret kiásni csak száraz időben szabad. A kiásott gyökérről a külső sárgásszürke pararéteget le kell fejteni, vagyis vékonyan meg kell a gyökeret hámozni. A vastag és hosszú gyökereket kb. 20 cm hosszú darabokra fel szokták vágni. A vastagabb gyökeret hosszában is 3-4 (10-12 cm) hasábra vágják, gyorsabb száradás céljából, karajokra is föl szokták darabolni.

 

A hámozott és felaprított gyökeret gyorsan meg kell szárítani, ezért vagy ponyvára terítve a napnak tesszük ki, vagy fűtött helyiségben keretekre terítjük szét vékonyan vagy szárítókemenczében, pl, gyümölcsaszalóban szárítjuk meg kb. 35 °C-nyi hő mellett. A gyökereket gyakran kell forgatni különben könnyen megpenészednek vagy pedig elveszti a gyökér szép fehér színét és értéktelenné válik, A kereskedelmi zilizgyökér átlag 20 cm hosszú és 1,5 cm, vastag darabokból áll, felülete fehér kissé ránczos a száradástól. 4 kg frissből lesz 1 kg száraz gyökér.

Következő bejegyzés