A négy tolvaj ecete


 

A legendák szerint a 18. századi pestisjárvány idején Európában egy tolvajcsapat kirabolta azoknak az otthonait és sírjait, akik betegek voltak és belehaltak a betegségbe, de maguk soha nem betegedtek meg. A titkuk? Four Thieves Vinegar néven ismert gyógynövényes tonik. Amikor a hatóságok végül elfogták az egyéneket, beleegyeztek abba, hogy a receptért cserébe megadják nekik a szabadságot. Felírták és kirakták a város falain, hogy mindenki elkészíthesse magának.

Az évek során ennek a történetnek számos változata létezik, csakúgy, mint a recept változatai. Az eredeti több gyógynövényt és gyökeret tartalmazott, amelyeket napokig fehérborecetben áztattak. A tudósok úgy vélik, hogy a főzet a pestis ellen hat, mert elriasztotta a rovarokat, köztük a bolhákat is, amelyek terjesztették a betegséget.

René-Maurice Gattefossé francia kémikus és tudós Gattefossé aromaterápiája című, 1937-es könyvében közzétette az „eredeti” receptet, amely a franciaországi Old Marseille múzeumában lógott :

 Vegyünk három korsó erős fehérborecetet, adjunk hozzá egy-egy marék ürömet, réti füvet, vadmajoránnát és zsályát, ötven szegfűszeget, két uncia campanula gyökeret, két uncia angyalkát, rozmaringot és horehoundot, valamint három nagy mérce samfort. Helyezze a keveréket egy edénybe tizenöt napra, szűrje le és expresszálja, majd palackba helyezze. Használja úgy, hogy időnként dörzsölje meg a kezét, fülét és halántékát, amikor pestis áldozatához közeledik.

 ha valaki gyógynövényekkel foglalkozik akár hivatásszerűen vagy csak ez a hobbija az évek során ki kel hogy alakuljon a saját titkos “ecete”.

 

Ez a honlap ehhez szeretne segitséget nyujtani.

 


Előző bejegyzés