Nagy csalán- Urtica dioica

 



Csalán felismerése

Azt hiszem, a csalán beazonosítása nem jelenthet különösebb problémát, aki valaha kirándult már erdőben, nagy eséllyel találkozott vele és a „csípésével”.

Azért mondom, hogy nagy eséllyel, mert előfordul, hogy valaki egyáltalán nem érzékeli a csípést, akárhogy próbálkozik, bár ez az emberiség nagyon elenyésző százalékára igaz. Ha erősen megmarkoljuk a növényt, akkor is elkerülhetjük a szúrást, továbbá az erősen kérges, megvastagodott bőrt sem igen bántja.

Azonban egy könnyed simítás a kézfejünkkel, és a csalán máris megmutatja magát. A teljes növényt beborítják ugyanis a csalánszőrök, melyek a száron találhatóak a legsűrűbben. A csípés nem fájdalmas, inkább kellemetlen, és vigaszt jelent, hogy jót tesz az ízületeknek.

A nagy csalánt (Urtica dioica) az apró csalántól vagy kis csípős csalántól (Urtica urens) könnyű megkülönböztetni. Utóbbinak a levelei egészen aprók, nagyjából a hüvelykujjunk felső ujjpercével megegyező méretű. (Persze kinek mekkora a hüvelykujja, de a nagy csalán levelei ennél jóval nagyobbak.) További megkülönböztetésül szolgál, hogy az apró csalán alsó levelei rövidebbek, mint a levélnyelek, a nagy csalán levelei pedig mindig hosszabbak a levélnyélnél.

Mindkettő gyógynövény, felhasználásuk is hasonló, ám a nagy csalán alkalmazása elterjedtebb, és nagyobb levelei miatt gyűjtése is könnyebb.

Csalán gyűjtése

A csalánt nagy mennyiségekben az erdőkben gyűjtik, távol a településektől, így a szárítási lehetőségek sem adottak helyben, a szállítás pedig nagy kapacitást igényelne. Éppen ezért a csalán esetében régebben gyakori volt, hogy helyben, azaz erdei tisztásokon vagy az erdő melletti füves területeken tiszta helyre, akár ponyvára terítve, többször átforgatva a napon szárították a leveleket. Napjainkban ez már viszonylag ritkán fordul elő.

Nagy mennyiségben történő gyűjtéskor a növényt sokszor nem kaszálják, hanem egyszerűen a leveleket a szárról lefosztják (alul megfogják a szárat, és a másik kezükkel felfelé lehúzzák a szárról a leveleket), a gyűjtők (gumi)kesztyűben dolgoznak. A kesztyűt is védi és a fosztást is könnyíti, ha a kesztyűre puha drótspirált húznak.

Kisebb mennyiségben, házi felhasználásra sarlózással is gyűjthető. A növény később a tövéről ismét kihajt, és többször is gyűjthető lesz. Szárítás előtt ilyenkor is szükség van fosztásra, ám ezt elvégezhetjük otthon is a szárítás előkészítésekor, természetesen kesztyűvel védett kézzel.

A fosztáskor ügyelni kell, hogy a felső kb. 5 centiméteres zsenge szárrészen kívül ne kerüljenek szárdarabok a levelek közé.

Ha mindössze pár levélre van szükség például egy friss herbateához, akkor a leveleket akár csupasz kézzel, kesztyű nélkül is be lehet gyűjteni. Amikor a nyári friss herbateámhoz szedegetem össze a növényeket, rendre elfelejtek kesztyűt vinni magammal, de nem esem kétségbe.

Azon a ponton, ahol a levélnyél („levél szára”) találkozik a levéllemezzel, alig található az egyébként az egész növényt beborító csalánszőrökből. Ezen a ponton két ujjunk közé csippentve könnyen leszakíthatjuk azt a pár levelet, amire éppen szükség van, persze vigyázva, hogy közben a többi levél ne csipkedje össze a csuklónkat, alkarunkat, kézhátunkat.

A levelek gyűjtését már tavasszal elkezdhetjük (országrésztől függően), ám ekkor még zöldségnövényként történő felhasználásra. Később, a nyár elején és a nyár folyamán a kifejlett leveleket gyűjtjük szárítási céllal. A gyűjtést a jelentéktelen kinézetű virágzat megjelenése előtt végezhetjük.

A csalán levelein kívül a gyökérzetét is gyűjtjük. A gyökérzet begyűjtése tavasszal és ősszel történik. A szárcsonkot, korhadt részeket, mellékgyökereket el kell távolítani, majd mosás után egészben vagy aprítva szárítható.

 

Népi gyógyászat

Gyökérzetét bélhurutnál, vesegennyedésnél, prosztatabántalmaknál és asztmánál régóta használja a népi gyógyászat.

 

Hajproblémák

A csalángyökérből remek hajszesz készíthető hulló- vagy korpás hajra, mely a hajhagymákat is erősíti. Hajhullás-, hajzsírosodás-, hajkorpaellenes hatását H-vitamin és kovasav (szilícium) tartalmának is köszönheti

 

Vitaminok, ásványi anyagok, vérszegénység

A levelek felhasználási területe igen változatos. Vitamin (C, B, H, K, U, béta-karotin), valamint ásványi anyag (vas, magnézium, réz, cink, nátrium, kálium, foszfor, magnézium, kalcium és szilícium) tartalmánál fogva jó roboráló, vérszegénység esetén kifejezetten előnyös a használata.

 

Emésztőrendszer

Cseranyagának köszönhetően felhasználható gyomorrontás és hasmenés, emésztőrendszeri vérzések, gyulladások, valamint emésztőrendszeri fekélyek kezelésére is, melyhez az U-vitamin (ulcus, azaz „fekély”) tartalma is segítséget jelent. Májvédő hatású.

 

Bőr

Szintén cseranyagainak, valamint kovasavtartalmának köszönhetően külsőleg a legkülönfélébb bőrbajok, kiütések, sebek, ekcéma kezelésére használható.

 

Gyulladáscsökkentő

Torokgyulladás esetén toroköblítőként használhatjuk.

 

Aranyér esetén ülőfürdőként is alkalmazható.

 

Virágzó csalán

Virágzó csalán

Vizelethajtó, méregtelenítő, vértisztító, immunerősítő

Erős vizelethajtó, méregtelenítő, így hólyaghurut esetén, vesehomok kimosására, prosztatabántalmakra és menstruációs fájdalmak kezelésére szintén alkalmas, de kiváló vértisztító is egyben.

 

Kovasavtartalmánál fogva jó immunerősítő is.

 

Szív- és érrendszer

Vizelethajtó hatásánál fogva a magas vérnyomást is csökkenti. Vértisztító hatásánál fogva érelmeszesedés esetén is jól alkalmazható. H-vitamin tartalma csökkenti a koleszterinszintet.

 

Reumatikus panaszok, köszvény

Mivel elősegíti a húgysav kiürülését, így a reumatikus és köszvényes bántalmakra is eredményesen használható, ebben H-vitamin tartama is szerephez jut.

 

Vércukorszint-csökkentő

Glikokinin és H-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegek is előnnyel használhatják.

 

Légúti panaszok

Antibiotikus és allergiaellenes hatása miatt meghűléses panaszok, légúti fertőzések, valamint asztma és allergiás köhögés, egyéb allergiás panaszok esetén is használható.

 

Magas klorofill (zöld színanyag), vitamin, ásványi anyag és kovasav tartalmának köszönhetően daganatos betegségek kiegészítő kezelésében is jelentős szerephez juthat.

 

csalántenger

Csalántenger

Csalán alkalmazása, adagolása

Tavaszi méregtelenítéshez egyenlő mennyiségű zsurlóval keverve készülhet tea.

 

Külsőleg csalánméreg tartalmánál fogva (mely hisztamint, hangyasavat és kovasavat is tartalmaz), reuma vagy köszvény esetén, a friss csalánhajtással csapkodjuk a fájdalmas részt, de csak fürdés után, mert a kezelt bőr számára elviselhetetlenül éget a fürdő.

 

A friss levelek (összevagdosás után hagyjuk állni, amíg elveszti csípősségét) gyermekláncfű friss leveleivel salátaként elkészítve tavaszi fáradtság ellen is kiválóak, de a saláta vérképző és vértisztító hatása sem elhanyagolható.

 

Belsőleg egészséges emberek (betegségmegelőzés céljából) 1 evőkanálnyi szárítmányt 3 dl vízzel leforrázva 10-15 perc állás után leszűrve, betegek ennek a mennyiségnek a dupláját fogyaszthatják naponta, de erős vizelethajtó hatása miatt egész napra elosztva, kortyolgatva fogyasztandó!

 

Hajszesz:  ½ liter víz és ¼ liter ecet keverékében 15 percig főzünk 10 dkg gyökeret, majd leszűrjük. Levelekből is készülhet hajszesz, ehhez egy üveget feltöltünk friss levelekkel, felengedjük alkohollal, 10 napig érleljük, időnként megkeverjük, végül leszűrjük.

 

Csalán mellékhatásai

Várandósok ne alkalmazzák, mert erős hajtó hatása vetélést okozhat. Három hét használat után szünetet kell tartani alkalmazásában, mert a bélbolyhokat eltömi, épp emiatt vékonybélgyulladás esetén se használjuk. Nagy mennyiségben használva gyomorpanaszok, bőrégés, vizeletpangás fordulhat elő, ezért tartsuk be a javasolt mennyiségeket! Fogyasztását kisebb mennyiségekkel kezdjük. Használat előtt kérjük ki szakember véleményét!

 

Csalán gyűjtése

A csalánnak a levele és a gyökérzete is felhasználható gyógyászati célra.

 

A kifejlett, ép, egészséges leveleket gyűjtjük. A gyűjtéshez gumikesztyű használata ajánlott a csaláncsípés megelőzése érdekében. A gyökeret ősszel kell kiásni, a földtől megtisztítani, aprítani, majd szárítani.

 

Az apró csalán vagy kis csípős csalán (Urtica urens) felhasználása a nagy csalánéhoz hasonló.

Előző bejegyzés Következő bejegyzés